Nepromokavé boty bez PFAS látek a jejich impregnace

Po tom, co jsme doma protřídili dětské bundy a zbavili se těch, které byly podezřelé z obsahu věčných chemikálií, došlo i na boty. No ano, děti nosily goretexové nepromokavé boty, se kterými mohli do kaluže i do sněhu a nohy zůstaly v suchu. Stěžejní to bylo hlavně u staršího syna, který chodil do lesní školky a byli celé dny venku skoro za každého počasí. A právě v Gore-Tex materiálu (zdroj 8, 9) jsou škodlivé věčné chemikálie a je to nejčastější příklad jejich problematického použití. Uf, takže kluci donosili, co měli za boty, boty i s tim Gore-Tex materiálem jsem dala do černé popelnice, která se u nás odváží do Brněnské spalovny (ne na skládku). Právě ZEVO zařízení jsou schopna věčné chemikálie odstranit (zdroj 10). Pokud Gore-Texové botičky skončí na skládkách, je to průšvih pro životní prostředí. No a začalo hledání vhodné náhrady.

Najít dobře padnoucí boty, které neobsahují věčné chemikálie, nemusí být zrovna snadné...

Pěkně prosím, tohle je seznam jen těch značek, které mají nějaké nepromokavé boty. Bezpečných značek obuvi se suprovými materiály je víc, o těch napíšu zase příště. Tady jsou jen ty, které garantují nepromokavost a mají nějakou membránu apod.


Značky, které nabízejí nějaké nepromokavé boty bez PFAS látek:

  • Keen  – značka uvedená v seznamu bezpečných značek obuvi (zdroj 1). Pracovali na odstranění PFAS ve svých výrobcích od roku 2014, nyní je značka uvedena v seznamu bezpečných značek obuvi (95 % obuvi je bez PFAS, pouze některé druhy pracovní obuvi pro dospělé ještě nemají nalezenou vhodnou alternativu). Mají technologii KEEN.DRY založenou na polyuretanové membráně. 
  • Reima – podle zdroje 4 je jejich obuv bez PFAS. Manažer firmy Reima mi v e-mailové komunikaci napsal, že obuv je plně bez PFC látek od podzimu 2022. O doplnění do seznamu bezpečných firem (1) budou usilovat a děkují za upozornění na tento seznam. Mají zimní boty pro děti, sněhule a gumáky do velikosti 38. Jejich voděodolný materiál pro boty se jmenuje ReimaTec. Boty jsou ze syntetických materiálů (polyester), obecně používají recyklovaný polyester z PET, ale nevím, jestli i u bot. Část bot je i barefoot, ale ne ty nepromokavé.
  • Bergstein – vyrábí gumáky do deště z přírodního kaučuku, jsou vhodné jen pro úzká chodidla. Z pohledu typu podrážky jde o kompromisní obuv. Vnitřek gumáků je z bavlny a nebo syntetické látky (zimní kolekce).
  • Jack Wolfskin – značka je uvedená v seznamu bezpečných značek v oblečení (zdroj 11) a mělo by se to vztahovat i na jejich obuv. Používají Texapore membránu (založenou na polyuretanu a garantují, že je bez PFAS), kterou mají i u nepromokavých bund a kalhot. Obuv je pro děti i dospělé, standardní s vyměkčenou patou a úzkou špičkou. Využívají recyklovaný plast (asi jen PET lahve) a mají certifikát bluesign na obsah toxických látek v recyklovaném plastu (ale myslím, že to stejně není dostačující a toxické látky tam mohou být, viz obecná přednáška o riziku mikroplastů a nanoplastů s prof. RNDr. Tomášem Cajthamlem, Ph.D., DSc., zdroj 14).
  • Froddo Barefoot – jejich dětské boty by měly mít jen polyuretanovou membránu (zdroj 21) Froddo Tex bez PFC látek. Moc víc o materiálech jejich obuvi jsem nezjistila. Boty jsou především pro užší nohy.
  • Realfoot – mají pouze barefoot obuv pro dospělé, jde o obuv pro extra široká chodidla. Chlubí se nepromokavou úpravou za pomoci membrány TE-POR. TE-POR vyrábí česká firma Konsorcium T+M a odepsali mi: "můžeme potvrdit, že membrána TE-POR neobsahuje PFAS látky. Materiály a membrány splňují certifikáty OEKO-TEX a REACH". Tedy ta membrána by měla být bez věčných chemikálií. Snad si to někdy dají v Konsorcium T+M i na stránky, hlavně ty certifikáty, aby to mohli dohledat i další lidi, pro které je materiál bez PFC důležitý.
  • Konsorcium T+M – mají jen standardní obuv, proti barefoot se silně vymezují. Mají několik typů membrán, ptala jsem se na membránu TE-POR a odepsali: "můžeme potvrdit, že membrána TE-POR neobsahuje PFAS látky. Materiály a membrány splňují certifikáty OEKO-TEX a REACH". Na stránce mají zveřejněny certifikáty na dětskou obuv (Žirafa), ale bohužel nic k tomu OEKO-TEX, ani QR kód na Label Check na ověření OEKO-TEX stránkách (ale to asi má více českých výrobců, nevím proč). Pokud byste zvažovali tyto botičky, tak si pro jistotu můžete ty certifikáty vyžádat a zeptat se na konkrétní typ bot, jestli to mají.
  • Fare – mají klasické i barefoot boty, dětské i dospělé. Jsou specifické tím, že mají "wide" kolekci pro extra široké nohy. Jejich nepromokavé boty obsahují membránu Comfortemp® Thermal Insulation (dříve Vildtex) od chemického koncernu Freuderberg (zdroj 24). Z Fare mi napsali, že je PFC-free a poslali i přímo prohlášení výrobce, že membrána neobsahuje per- a polyfluoroalkylové substance a je PFAS-free.
  • Jonap – barefoot i klasická obuv. Píšou, že podešev je dostatečně odolná a vysoká, že sníh a mokro nepustí, no ale doporučují boty impregnovat impregnací. Tu ale v obchodě mají právě tu s PFAS látkami. Psala jsem jim a ubezpečili mne, že boty před odeslání rozhodně tou impregnací nešplíchají a že jsou tedy v pořádku a bez PFAS látek. Atesty k použité kůži mohou zaslat. Část bot mají s membránou, konkrétně membrána TE-POR, stejná, jako má Realfoot. Tato membrána je bez PFAS látek a má má (ta membrána samotná) certifikaci OEKO-TEX a REACH, viz výše.

Značky, u kterých ještě zjišťuji informace:

  • Vivobarefoot – populární barefoot obuv. Podle dokumentu ve zdroji 12 by měla být jejich obuv kompletně bez PFAS, i ftalátů a dalších problematických látek. Ale v databázi bezpečných značek (zdroj 1) nejsou uvedeni, psala jsem jim, jestli jsou tedy plně bez PFAS a PFC, ale odpověď jsem od jejich manažera ještě nedostala ani po několik upomínkách v jejich systému uživatelské podpory. Každopádně dětské zimní sněhule pro děti mají označení, že jsou PFC free, moje děti je nosí. Nepromokavý materiál má označení SympaTex (zdroj 16, zdroj 15) a je doporučenou alternativou uvedenou v databázi bezpečných alternativ PFAS materiálů. Boty mají podrážky z recyklovaného PET, tedy může být toxická zátěž i z toho, nicméně co jsem dohledala, tak by mělo jít jen o PET a ne veškeré plasty, tedy osobně považuji toto riziko škodlivin menší, než když se recykluje jakýkoliv plast s jakoukoliv zátěží toxických látek. 
    Jde o jedny z mála barefoot bot vhodných pro velmi široká chodidla.
  • En Fant – dle dTest článku jsou jejich boty bez PFAS (zdroj 3), ale mají jen maličké velikosti do 25.
  • Wildling  – barefoot boty pro děti i dospělé, obsahují poměrně hodně přírodních materiálů a jsou velmi oblíbené (akorát se musí objednávat z německého eshopu). Jejich zimní nepromokavá kolekce je založená na polyesterové membráně, ale víc zatím nevím. Mají i nepromokavé vlněné boty, opět s polyesterovou membránou. Podrážka je ze syntetické pryže s podílem recyklovaného materiálu (bohužel netuším, co je zdrojem a jaká je toxická zátěž). Doporučují se pro užší paty, ohledně šířky bot asi záleží na modelu, bohužel výrobce nemá komplexní tabulky šířky a délky, obecně jsou prý spíš jen pro úzké nohy.
  • Anatomic – teprve zjišťuji.
  • Zaqq – pouze dospělé boty, barefoot. Mají mít membránu, ale teprve zjišťuji podrobnosti.
  • Trollkids – teprve zjišťuji.
  • Beda Barefoot – mají barefoot obuv s membránou, napsala jsem jim a podrobnosti zjišťují, viz jejich vyjádření: "Věc byla předána k prověření našim kolegům z výroby a také přímo dodavateli oného materiálu, jakmile obdržíme žádané informace, budeme vás rádi kontaktovat".

 Značky, kde je část sortimentu v pořádku:

  • Wheat –  dle dTest článku jsou jejich boty bez PFAS (zdroj 3). Mají široký výběr gumáků i zimních bot zateplených vlnou, vše do velikosti 35. Napsala jsem jim raději pro ověření, zda opravdu nemají PFAS, ale neodpověděli. V testu Forbrugerrådet Tænk ale měly bohužel v kožených botičkách bisfenol. Nicméně mají gumáky z přírodního kaučuku s vnitřkem s biobavlnou. Nevím, pro jaký typ nohy jsou vhodné (nízký/vysoký nárt, úzká/široká pata, úzké/široké chodidlo).
    Jedna kolekce gumáků je doplněná o neopren, což je syntetický materiál, s obdobně problematickou výrobou a rozkladem, jako mají plastové materiály. Ekologičtější volbou jsou ty gumáky bez neoprenu.
  • Bundgaard – má barefoot i kompromisní boty, nepodařilo se mi zjistit, jestli jsou bez PFAS, nicméně část sortimentu, která je u nás velmi populární, by bez PFAS měla být – jde o gumáky z přírodního kaučuku. Jsou vhodné pro typ nohy s názvem "ploutvička". Vnitřní část je z bavlny a polyesteru.


Problematické značky 

  • Superfit – bohužel obsahují GORETEX, což je membrána založená na PFAS (Zdroj 3). 
  • Nike – sice se snaží PFAS látky nemít, ale ještě v 2023 nalezeny PFAS v jejich tašce (Zdroj 2), tedy na jejich výrobky zatím není pohlíženo jako na bezpečné bez PFAS.
  • Primigi –  obsahují problematická Gote-Tex, což je membrána založená na PFAS.
  • Viking –  obsahují problematická Gote-Tex, což je membrána založená na PFAS.


Tak, to bychom měli značky, které mají boty deklarované jako nepromokavé. No a určitě vás napadne, že přece můžete vzít nějaké boty z textilních nebo kožených materiálů a prostě je naimpregnovat. Tak pozor! Velká většina sprejových impregnací obuvi na trhu právě obsahuje škodlivé PFAS či obecně PFC látky. Takže si sice třeba koupíte suprové boty bez škodlivých věčných chemikálií a pak na ně z neznalosti ty věčné chemikálie nastříkáte a ještě je vdechujete a máte všude v bytě nebo prostě v okolí místa, kde jste ty boty šplíchali. Takže prosím, projděte si doma impregnační spreje, a těch, které obsahují věčné chemikálie, se prosím pro svoji bezpečnost vzdejte a odevzdejte je do sběru nebezpečného odpadu.
No a které impregnace jsou bez PFAS látek? Zatím jsem našla tyto. To, že jsou bez PFAS, ještě neznamená, že nejsou toxické a dráždivé (např. škodlivé konzervanty apod.).


Impregnace bez PFAS látek

  • Grangers Footwear Repel Plus –  nabízí ji eshopy s KEEN botami. Je PCF-free (testováno ve zdroji 7). Má Bluesign. Nicméně je v OWP obalu (OWP Bottle je Ocean Waste Plastic Bottle) a tedy hrozí riziko kontaminace toxickými látkami z těch recyklovaných plastů, bohužel. Složení založeno na vodě, ale má dráždivé látky (viz zdroj 11).
  • Wildling impregnace (zdroj 17) – je PFAS a PFC-free, ale obsahuje funkcionalizované silikony, které mohou být toxické pro životní prostředí (na tomto jsou ale založené skoro všechny PFC-free impregnace ve sprejích). Obsahuje látky, které jsou dráždivé. 
  • Fjällräven Greenland Wax – kostka z parafínu a včelího vosku. Impregnuje textilie, které natřete a impregnaci zafixujete fénem. Na kůži se používat nemá. Nevím, jak to ovlivní prodyšnost boty, asi jako impregnovaná pak nebude prodyšná, no...
  • včelí vosk s lanolinem a oleji – kožené boty z hladké kůže (ne broušená... no a světlá kůže tím ztmavne, počítejte s tím) se často impregnují včelím voskem či kombinačními přípravky s jojobovým olejem a lanolinem. Někdo na tuto techniku nedá dopustit, je netoxická a funkční. Jiný kritizuje (třeba zdroj 18), že včelí vosk na kůži nepatří, protože ta kůže pak popraská, zalepí se a nohy se víc potí a bota nedýchá, poškodí to kolagen v té kůži. Kde je pravda? Absolutně netuším, ale přikláním se k vysvětlení problematiky z článku na Festovniveci.cz, bude záležet, kolik toho vosku tam kde bude, i na Festovniveci.cz (zdroj 18) mají 100 % impregnaci, která ten vosk nakonec obsahuje, ale varují před tím, co to s tou kůží může udělat.
  • bezvodý lanolin – má se používat jako kondicionér na kožené boty z hladké kůže, kůži vyživí a prý odpuzuje vodu. Nicméně netuším, jestli dokáže zajistit nepromokavost u kožených bot.
  • Vegan Impregnace od Festovniveci.cz (zdroj 19) – kombinace rostlinných olejů, která má impregnovat plátěné i kožené boty. Prý silně voní tím pomerančovým olejem, což některé od jejího používání odrazuje – mně v jejich kondicionéru na koženou obuv ta jejich lehká pomerančová vůně úžasně voní a jsem z ní nadšená... ale konkrétně tento přípravek nemám. Měla by být netoxická, pouze přírodní složení.
  • Krém na kožené boty Festovniveci.cz (zdroj 22) –  krém na kožené boty z přírodních živočišných surovin. Je v něm trochu včelího vosku pro impregnaci, ale ne takové množství, aby to narušilo kolagen v kůži. Složení by mělo být netoxické. Vhodné na hladkou kůži, pokud by se použilo na semiš nebo broušenou, vyhladí je a ztmaví. Vyzkouším a dám vědět. 
  • Nixwax impregnační spreje  – jsou bez PFAS látek dle zdroje 7 a informace na stránkách výrobce. Nanášejí se na umyté, ještě mokré textilní nebo kožené boty a nechají zaschnout. Nepodařilo se mi najít složení pro ty impregnační spreje (jen pro jiné jejich produkty), takže nemám tušení, jak moc toxické složky a konzervanty apod. tam jsou... 
  • OrganoTex Spray-On textile waterproofing  – je bez PFAS látek dle zdroje 7 a informace na stránkách výrobce. Bohužel jsem nedohledala přesné složení, jen neurčitě napsané (water, natural fatty acids, surfactants), takže neumím posoudit toxicitu. Nemění vzhled semiše a nubuku a broušené kůže (dle zdroje 23). Nemění prodyšnost membránové obuvi. Nemá tak velkou výdrž (dle zdroje 23), takže musíte nanášet častěji. Budu si ho kupovat, tak uvidím.
  • Waterbased Protector 2GO – měl by být bez PCF látek, na veškeré materiály, tedy i semiš a nubuk, ale informaci nemám nezávisle ověřenou, pouze ze stránek výrobce. Impregnaci zajišťují modifikované polysiloxany, takže vlastně jde o impregnaci silikony, které nejsou ok pro životní prostředí. Složení se mi zatím nepodařilo vypátrat či zajistit od výrobce, takže o toxicitě různých látek ve složení nemám zatím ani tušení.
  • Pedag Bio Organic Protect – tento konkrétní Organic by měl být bez PCF látek. Je na veškeré materiály, tedy i semiš a nubuk, ale informaci mám jen ze stránek výrobce. Našla jsem bezpečnostní list (zdroj 20), ale ani já, ani ChatGPT z toho nejsme moc moudří a neumíme dostatečně posoudit toxicitu. Pozor, ostatní produkty této značky jsou hodně toxické a obsahují např. BENZISOTHIAZOLINONE a METHYLISOTHIAZOLINONE.
  • Collonil Organic Protect & Care – POZOR! Bez PFC látek je jen ta Organic řada, která má na sobě natištěné kolečko s PFC-free. Jiné Collonil přípravy věčné chemikálie obsahují! Tento impregnační sprej je i na broušenou kůži, je založený na silikonech, které nejsou ok pro životní prostředí. Obsahuje toxické dráždivé látky (kůže, oči, dýchací cesty) a nesmí se dostat do spodních vod nebo kanalizace. 
  • Renapur Suede Nubuk Waterproofer – firma Renapur nechce zveřejňovat INCI složení svých výrobků kvůli konkurenci a ani na žádost neposkytuje bližší informace, pouze si člověk může napsat "na co je alergický" a oni mu napíšou, jestli to tam je nebo ne. Konzervanty a parfemace mají v bezpečnostních listech uvedeny jen vágně a nekonkrétně, přijde mi to osobně jako docela nedůveryhodný přístup, nicméně je to podobné, jako u jiných těchto sprejů, bohužel. O tom, že tento sprej neobsahuje PFAS a PFC mi napsali jen e-mailem, ale nedoložili nijak víc. Bezpečnostní data list toho spreje, který mi zaslali, uvádí, že je tam Propan-2-ol (Isopropanol), což je dráždivá látka problematická při vdechnutí, dále N-Butyl acetát (hořlavé rozpouštědlo, které dráždí oči, pokožku a plíce... nevdechovat...) a extrémně hořlavé hnací plyny. Obsahuje látky toxické pro vodní organismy s dlouhodobými účinky - nesmí se dostat do vodních zdrojů.


(Článek aktualizován 15. dubna 2024.)


No a co jsme tedy koupili my? Syn má opravdu velmi širokou nohu, takže má barefoot a i tak mu sedí akorát tak značka Vivobarefoot, která má naštěstí zimní sněhule bez PFC látek. Starší syn s užší nohou a nižším nártem je obuje taky a nepadají mu. Široké gumáky z přírodního kaučuku, které by klukům seděly na jejich nohy, jsem zatím nenašla, tak nosí "do deště a kaluží" ty sněhule, které jsou kompletně nepromokavé. Pro mladšího syna jsem objevila na Vinted nějaké nošené staré gumáky Vivobarefoot, do kterých se vejde se svou širokou nohou, ale které se už nevyrábí. Já mám kožené barefoot kozačky. Impregnaci na manželovy boty a jiné, co máme, jsme do začátku koupili Collonil Organic Protect & Care a funguje, jen chemicky smrdí a ty dráždivé látky mi vadí. Na kůži budu zkoušet krémy od Festovniveci.cz. Líbí se mi značka Wildling, ale jsou tak uzoučké, že je já ani syn neobujeme... takže asi tak zatím.


Zdroje:

  1. Krátký seznam značek obuvi bez PFAS: https://www.pfasfree.org.uk/pfas-free-products#shoes
  2. Nález PFAS v tašce Nike: https://www.ecotextile.com/2023051830709/labels-legislation-news/nike-faces-lawsuit-over-pfas-in-duffle-bag.html
  3. Článek dTest o PFAS v obuvi: https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-9985/vodeodolne-detske-boty-mohou-obsahovat-nezadouci-fluoridy
  4. Seznam výrobců obuvi bez PFAS od Forbrugerrådet Tænk https://taenk.dk/kemi/boern-og-gravide/gore-tex-vinterstoevler-til-boern-indeholder-pfas
  5. Bisphenol ve Wheat kožené obuvi: https://taenk.dk/test/kemitest-bisphenoler-i-boerneprodukter/wheat-dakota-indendoers-laederfutter
  6. Informace o Colour Kids obuvi: https://taenk.dk/kemi/boern-og-gravide/gore-tex-vinterstoevler-til-boern-indeholder-pfas
  7. Impregační spreje bez PFAS: https://taenk.dk/kemi/english/avoid-pfas-waterproofing-sprays
  8. Rozhovor s vědcem z Recetoxu o věčných chemikáliích: https://www.recetox.muni.cz/o-nas/novinky/vecne-chemikalie-jako-tikajici-bomba-pro-budouci-generace
  9. Krátká informace o uvažovaném zákazu Goretexu a dalších látek: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/omezeni-chemikalie-eu-vecne-chemikalie_2308050809_lpr
  10. Informace o tom, že ZEVO zařízení dokáží zničit věčné chemikálie: https://www.ekonews.cz/musime-plosne-zakazat-vecne-chemikalie-jinak-na-to-vymreme-varuje-expert-na-chemii/
  11. Bezpečnostní list  impregnace Grangers Footwear Repel Plus: https://www.horsefeathers.eu/data/files/Grangers%20Footwear%20Repel%20Plus%20-%20bezpe%C4%8Dnostn%C3%AD%20list%20CZ%20SK.pdf
  12. Dokument Environmental Policy od značky Vivobarefoot: https://www.vivobarefoot.com/media/wysiwyg/pdf/environmental_policy.pdf
  13. Informace o PFC free značkách: https://www.pfasfree.org.uk
  14. Rozhovor a podcast Mikroplasty a jejich rizika, s prof. Tomášem Cajthamlem: https://www.youtube.com/watch?v=BrnuxHctkO4 (nebo na Spotify https://open.spotify.com/episode/6lUV27KnyyaA2HVOOpu9jl)
  15. O materiálu Sympatex https://www.sympatex.com/en/press/pfas-free-textile-solutions/
  16. Sympatex materiál v databázi bezpečných alternativ bez PFAS: https://marketplace.chemsec.org/Alternative/Water-and-Windproof-Membrane-Free-from-PFC-325
  17. Wildling impregnace https://www.wildling.shoes/en/products/impraegnierspray
  18. Komplexní příspěvek o zkušenosti s voskem na impregnaci kožených bot: https://bushcraftportal.cz/2015/05/pece-o-kozene-boty/
  19. Vegan Impregnace https://festovniveci.cz/produkt/vegan-impregnace/
  20. Bezpečnostní list Pedag Organic Protector: https://www.zelenacky.cz/user/related_files/835_bl_organic_protector__200_ml.pdf
  21. Informace o membráně Froddo Tex https://www.froddo.com/froddo-tex-collection-keeping-little-feet-dry-and-cozy
  22. Krém na kožené boty https://festovniveci.cz/produkt/krem-na-kozene-boty/
  23. Informace o impregnaci Organotex: https://festovniveci.cz/produkt/organotex-impregnace-na-obuv-ve-spreji/
  24. Membrána, kterou používají ve Fare: https://apparel.freudenberg-pm.com/products/Comfortemp
  25. Seznam bezpečných alternativních materiálů pro membrány do bot:  https://marketplace.chemsec.org/

Share:

1 comments

  1. Dobry den, nevite prosim nahodou, jak jsou na tom Bisgaard holinky? Delaji je pry z prirodnich materialu, uvnitr pisou 100% vlna. https://www.smiling-baby.cz/termo-holinky-10/bisgaard-termo-detske-holinky-92012999-722/

    OdpovědětVymazat