Trable s vinylovou podlahou

Před osmi lety jsme si vybrali do našeho nového domu vinylovou podlahu. Měli je i přátelé, vypadala hezky, byla levná (oproti dřevu) a měla spoustu dekorů dřeva (oproti korku, linoleu a jiným přírodnějším podlahám) a vypadala, že bude s dětmi praktická.  Přešlo osm let a jaké jsou naše pocity dnes? 

Ty pneumatiky ležely na vinylové podlaze fakt krátce před mnoha lety, jejich zažloutlou značku už tam ale máme navždycky...

Nejsme spokojení. Vinylová podlaha (je to jen jiný obchodní název pro obyčejné PVC) je celkem brzy poměrně ošklivá a poničená, zvlášť pokud máte děti. Vrypy, rýhy, barevné škrábance od autíček na dálková ovládání, to všechno tam hned je. V kuchyni pro změnu rýhy a vrypy od spadeného nádobí. Když si čtete reklamní články, tak se všude píše o tom, jak snadné je vycvaknout "click systém" vinylovou podlahu a nahradit poškozený kus. Obvykle se už ale nepíše o tom, že poškozené kusy budou většinou v rovné cestě prostředkem místnosti a rozebrání by bylo náročné. A taky, že vyměnit tolik dílů, na kolika jsou škrábance, by možná nebylo o moc levnější než nová podlaha. A za chvíli jsou tam znovu. Existují i různé opravné sety a tmely a polyuretanové fixy a spreje, ale drbat se s tím kvůli každé rýze a pořád to opravovat, na to fakt nemám.

Dalším problémem jsou otlaky od stolu, sedačky apod. Když jsme podlahu kupovali, nenapadlo nás sledovat parametr s názvem odolnost vůči bodovému zatížení. Jenže ten udává, jak moc bude vylisovaný těžký nábytek do podlahy. S vinylovou podlahou už prostě nemůžete hýbat (masivním dřevěným) stolem a sedačkou a měnit rozložení nábytku, bohužel.

Za těch osm let se nám na vinylu objevila spousta fleků. U některých jsme nikdy neidentifikovali, odkud se vzaly (rezavé na divných místech). Jiné víme (kurkuma v kuchyni, spadený prášek astaxanthinu, zašedlá místa, kde dopadají kapky tvrdé vápenaté vody). Nejhorší zažloutnutí dělají plastové věci se změkčovači plastů. Jen na půl dne jsme položili do předsíně (ano, naprosto pitomý nápad dát vinyl do předsíně... už víme...) pneumatiky, než se vezly na přezutí. A jsou tam vyžlucená kola pod místem, kde ležely, prostě nás to tehdy nenapadlo, podlaha byla nová. Další zažlucené místo bylo pod rohožkou (spodek měla z plastu), dál nožičky od volantu k XboXu – pořád kontrolujeme, kde je jaký plast, co má ležet na vinylu, a podlepujeme a řešíme podložkami.

Tohle nám udělala plastová rohožka. Vinyl zežloutnul vlivem změkčovačů plastů v té staré rohožce. Je to fakt ošklivé.

Co musíme uznat, tak vinylová podlaha je pocitově teplá, "měkčí" a taky tichá, to ano. Tohle byly parametry, kvůli kterých jsme si ji před osmi lety vybrali. Jen si nejsem jistá, jestli to fakt stálo za to. Zásadní věcí, která nám na vinylu kromě fleků a poškození vadí, je ten smrad. Ano, i po skoro osmi letech ta podlaha pořád prostě smrdí, zapáchá, prostě cítíme nepříjemné chemické cosi. Celou zimu kvůli tomu větráme mnohem víc, než je nutné, topíme (dřevem) mnohem víc, než je nutné, často máme prostě pořád mikroventilace v oknech. Je to neekologické, je to blbé. Holt si s sebou neseme daň jednoho špatného rozhodnutí ohledně materiálu podlahy. V létě máme otevřeno dokořán a do průvanu pořád, i ve vedrech. Když přijdeme domů po nějakém delším výletě, je nutné místnosti s vinylem hodně rychle vyvětrat, prostě to blbě smrdí. Stydím se, co si o našem domě kolikrát pomyslí návštěvy, když vejdou. Roky jsme čekali, jestli to nějak "vyvane" a ono nic. Nakonec jsme si koupili čističku vzduchu (napíšu o ní zvlášť článek). Nejsme alergici (v době psaní článku jsem ještě nevěděla, že moje rok trvající zdravotní problémy jsou vlastně alergie a že alergička jsem... a tak se nám pak ta čistička vzduchu náramně hodila), ani tu nemáme žádnou velkou silnici či jiný zdroj znečištění vzduchu, prostě jsme si jen sami znečistili svůj dům vinylovou podlahou, bohužel, a musíme si vzduch uvnitř čistit. 

V pokojích, které mají koberec nebo dlažbu, ten smrad není. Jen v místnostech s vinylem. Už je nám teď jasné, že časem budeme muset tu podlahu dát pryč, ale děsím se toho. Vyskládat nábytek, linku, přesunout někam sedačku? To je fakt hororová představa. Ale budeme to muset jednou podstoupit jen kvůli tomu, že jsme si vybrali podlahu ze špatného materiálu, bohužel. Právě proto celý tento článek píšu – milí čtenáři, fakt si rozmyslete, jestli ten vinyl opravdu chcete a jestli vám ta jeho "měkkost" a "nízká cena" a "hezké dezény" stojí za ty případné zdravotní trable a nepříjemnosti. A pokud ho už máte a do měsíce nezmizel "odér novoty", opravdu velmi doporučuji zvážit nákup čističky vzduchu, ať na to nedoplatíte problémy se zdravím (viz zdroje 1 a 2).

Pojďte se mrknout na to, co všechno se z toho vinylu (a obecně PVC podlah) může uvolňovat. Nejdřív látky ze samotného vinylu, pak ještě látky, které se mohou uvolňovat z lepidel, pokud máte vinyl lepený (a ne click system).

Problematické látky v samotném vinylu:

  • těkavé organické látky (VOC) – způsobují bolesti hlavy, alergie, respirační problémy, některé jsou i karcinogenní, nejnámější je formaldehyd a acetaldehyd.
  • formaldehyd – patří mezi VOC, ztěžuje dýchání a je rakovinotvorný, vyvolává astma.
  • acetaldehyd (naměřili ho třeba lidé ve vinylové podlaze v článku zdroj 1) – patří mezi VOC, způsobuje dýchací potíže a astma a alergie, přispívá obecně ke zdravotním problémům.
  • plastifikátory, změkčovadla –  bez změkčovadel by s vinylem nešlo pracovat a byl by křehký, věřte tomu, že nějaká tam budou určitě. Nejvíce problematické změkčovadlo jsou ftaláty. Existují i šetrnější změkčovadla, jen se těžko dohledává a zjišťuje, která to jsou. Jedno ze solidních změkčovadel by mělo být Hexamoll® DINCH využívané ve zdravotnictví (zdroj 5). Často firmy udávají "bio based" změkčovadla, nicméně se mi o nich nepodařilo moc dohledat a zjistit, jestli stejně nejsou škodlivé.
  • ftaláty –  jsou to nejznámější problematická změkčovadla, jde o nebezpečné hormonální disruptory, negativně ovlivňují vývoj a růst dětí, negativně ovlivňují funkce jater a ledvin.
  • těžké kovy (hlavně olovo, kadmium)  –  byly běžně součástí PVC (vinylových) podlah před rokem 1999, používaly se jako stabilizátory a barviva. Staré "lino" na chalupách a ve starých bytech vždycky raději odborně likvidujte (do nebezpečného odpadu).
  • halogeny – vinylové podlahy mají pevně zabudovaný chlor. K jeho uvolňování může docházet až časem vlivem stárnutí materiálu. Staré PVC či stará vinylová podlaha tedy může být problematická.


Problematické látky v lepidlech:

  • těkavé organické látky (VOC) – způsobují bolesti hlavy, alergie, respirační problémy, některé jsou i karcinogenní
  • formaldehyd – patří mezi VOC, ztěžuje dýchání a je rakovinotvorný, vyvolává astma.
  • izocyantáty – způsobují chronické respirační problémy.
  • plastifikátory, změkčovadla –  i lepidla obsahují problematické změkčovače plastů, které působí negativně na hormonální systém člověka.
  • ftaláty –  jsou to nejznámější problematická změkčovadla, jde o nebezpečné hormonální disruptory, negativně ovlivňují vývoj a růst dětí, negativně ovlivňují funkce jater a ledvin.


Jaké certifikáty by měl mít vinyl, pokud už ho fakt do domu chcete koupit?

V dnešní době už existují různé certifikáty, které měří množství uvolňovaných VOC látek. Samozřejmě certifikovaná vinylová podlaha bude dražší. Obyčejné seženete za 600 Kč/m, ty s certifikátem se pohybují kolem 1600 Kč/m, což už se blíží třívrstvým dřevěným podlahám. 

  • Der Blaue Engel (Německo) – nízké limity VOC, přímo zakázané některé problematické látky, podlaha se ale přezkouší jen jednou
  • Émissions dans l’air intérieur (Francie) – pouze hodnotí emise VOC na stupnici od A+ (nejnižší emise) do C (nejvyšší emise)
  • Indoor  air comfort (EU) – nízké limity VOC, podlahy se opakovaně přezkušují.
  • Greenguard Gold (USA) – jedny z nejpřísnějších limitů na VOC a ftaláty, podlahy se opakovaně přezkušují. Pozor, Greenguard bez toho označení GOLD má limit VOC vyšší, je nutné to označení "GOLD".
  • Finský certifikát M1 – nízké limity VOC, podlaha se přezkouší jen jednou.
  • The Indoor Climate Label (Dánsko) – nízké limity VOC a dalších škodlivých látek.
  • legislativa REACH  – pozor, nejde o certifikát, ale legislativu, nicméně ho uvádím, protože se jím někteří výrobci ohánějí. Vůbec neřeší VOC, není zárukou bezpečí, bohužel.
  • Floor score (USA) – řeší sice nízký obsah formaldehydu, ale povolují vyšší obsah VOC, takže tento certifikát zrovna moc nepomůže.

Jaké certifikáty by mělo mít lepidlo pro lepení vinylové podlahy?

  • EMICODE EC1 Plus (zdroj 4) – certifikát pro lepidla a stavební materiály. U lepeného vinylu je potřeba si pohlídat, aby lepidlo mělo tento certifikát, je to jedna z nejlepších voleb certifikátu pro lepidla. Takové lepidlo jsem našla jen od firmy Forbo, které má označení 514 Eurosafe Lino Plus  https://www.forbo.com/eurocol/en/514-eurosafe-lino/e7eypo#accordion-section-6). Lepí se jím marmoleum, které od roku 2024 přestali dělat v click verzi a je dostupné pouze v té lepené.
  • NaturePlus  – mezinárodní certifikát pro stavební materiály, který požaduje nízké emise VOC.


Jestli jste si všimli, nikde neuvádím, od koho jsme si před osmi lety tu zpropadnou problematickou vinylovou podlahu koupili. Ten prodejce teď totiž má podlahy s certifikátem a sami vtipně na webu píšou, že zápach, který nezmizí do krátké doby, je znakem nekvalitní vinylové podlahy. Haha, no vtipné no. My ji máme. Od nich. Ze snahy jiných lidí je jasné, že na firmě, která Vám špatný vinyl prodala, nic nezmůžete a nic moc jí toho neprokážete. Jediná rada je: nekupujte si (plastovou nebo lepenou) podlahu, která nemá certifikát Greenguard Gold nebo Der Blauer Engel a certifikát lepidla Emicode EC1 Plus, jestli vám jde o vaše zdraví

Doplněno: Ještě jsem si vzpomněla na jeden průšvih, pokud si do domu naplánujete vinylovou podlahu. Je totiž velmi tenká. Ta naše má 4mm. Jakmile ji potom chcete nahradit čímkoliv jiným (dlažba začínající od 10 mm výšky, dřevo apod.), nesedí vám výška s jinými podlahami v domě, nebo pod dveřmi (nutnost zkracovat dveře, přidávat prahy) apod. Až budeme náš vinyl v domě nahrazovat, počítáme už s prahy pod posuvnými dveřmi a s tím, že podlahy na sebe výškově nebudou navazovat. Ale nemáme s tím co udělat, bylo to prostě špatné rozhodnutí jít do vinylu.

(Článek byl aktualizován 22. července 2024.)

Zajímavé zdroje k tématu:
5) změkčovadlo, které se používá pro sáčky na lidskou plazmu: https://products.basf.com/global/en/cp/hexamoll-dinch.html
6) Postřehy z rekonstrukce influencerky a mojí oblíbenkyně Pavly Pavlištové: https://www.instagram.com/p/CsrSWFGrcuv/ 



Share:

0 comments