Jak nakupovat softshell a outdoorové oblečení ekologicky a bezpečně bez PFAS?

Je to pravidlo – jak vyřeším bezpečně jednu věc v domácnosti (třeba takové ekologické a netoxické praní) a uklidním se, zase přijde jiné panikaření. Tak třeba teď jsem zjistila, jaký obrovský průšvih představují všechny ty užitečné voděodpudivé materiály jako je softshell v bundách a kalhotách a Gore-Tex v botách pro děti a všechny ty impregnační spreje na boty. 

Zvykli jsme si mít pro děti kalhoty, které vodu a sníh udrží na látce a nevsáknou se...

Ve zkratce: pořádnou voděodpudivou vrstvu na textilii totiž donedávna na většině drahých bund a bot a kalhot dělaly tzv. věčné chemikálie. PFAS, PFOA, PFC  (podrobněji na webu Arniky, zdroj 17 níže, nebo anglicky ve zdroji 18). O věčných chemikáliích jsem tak nějak věděla. Věděla jsem, že se proti nim bojuje, věděla jsem, že škodí životnímu prostředí. Dokonce jsem věděla, že jsou podezřelé za neplodnost žen a mají prokázanou souvislost s rakovinou a poruchami štítné žlázy a s dalšími nemocemi a podezření u spousty dalších, které se co nevidět nejspíš ve studiích prokážou. Co jsem nevěděla je to, že jsem tyhle látky vlastně měla doma :-( Botičky do lesní školky jedině s GoreTexem, šité softshellky z Fler a nepromokavé bundičky, aby dítě mohlo pobíhat v lese v dešti a hrát si na zahradě v mokru... člověk aby ve všem dopředu studoval technické a bezpečnostní listy textilií a dohledával si informace o každém rádoby super moderním materiálu (který najdete pod zkratkami Helly Tech® a Galon® a Gote-Tex® apod.). A sháněla jsem dětem teplé péřové bundy, aniž bych tušila, že peří v bundách se taky impregnuje PFAS látkami, aby absorbovalo méně vlhkosti a rychleji schlo a izolovalo i za mokra (zdroj 23).

Jo, jsem pěkně naštvaná, že jsem tyhle škodlivé chemikálie u svých dětí používala. Ale je to jako se vším, prostě se nadechnout, uklidnit, neřešit, co bylo, ale řešit teď hlavně to, co bude dál. Takže tady máte moji malou rešerši výrobců a prodejců nepromokavého oblečení a obuvi a dohledané informace o aktuálním stavu PFAS a PCF látek v jejich výrobcích. Seznam budu aktualizovat a doplňovat, ale nikdy prostě nebude úplný.

Značky, které vypadají dobře:

  • Lidl nepromokavé oblečení (Crivit, Lupilu) – oddychněte si všichni, kdo nakupujete levné, ale funkční nepromokavé věci v řetězci Lidl. Jejich oblečení BIONIC-FINISH® ECO  (viz zdroj 4 a 5) a jsou přímo zařazeni v seznamu bezpečných firem (3).
  • Tchibo – zařazeni v seznamu bezpečných firem (3), mají materiál Ecorepel®, který je bezpečnou alternativou softshellu (zdroj 15) a impregnaci Evopel, která by snad měla být miDori® evoPel (zdroj 16), která je bezpečnou alternativou.
  • Benneton, H&M, Esprit, Burberry, C&A, Kaufland, Coop, Tesco, Mango, Marks&Spencer, Primark, Tesco, Puma – všechny jejich výrobky jsou bez PFAS (viz zdroj 3), nespecializují se na outdoorové a nepromokavé oblečení. Bundy od nich budou pro děti bez nebezpečných věčných chemikálií. Jsou přímo zařazeni v seznamu bezpečných firem (3).
  • Mikk-line – oblečení pro děti s materiálem BIONIC-FINISH® ECO, který je alternativou voděodolného materiálu, ale bez PFAS a PFC (viz 4 a 5), mají  OEKO-TEX 100.
  • Wheat – oblečení pro děti, např. zateplené kalhoty a bundy "na pískoviště", s materiálem  BIONIC-FINISH® ECO, recyklovaný polyester,  OEKO-TEX 100. Oblečení do deště s polyuretanem. Uvádí, že jsou bez PCF látek od roku 2019, tedy pozor na starší nošené oblečení.
  • Trollkids – od roku 2018 už nepoužívají impregnaci na bázi fluoru, ale přešli na materiál BIONIC-FINISH® ECO (zdroj 5), který je bezpečný. Staré nepromokavé oblečení by mohlo být problematické, u bazarového kdyžtak hledejte označení materiálu BIONIC-FINISH® ECO, jestli tam bude.
  • Reima  – používá bezpečný materiál BIONIC-FINISH® ECO a pak i materiál Teflon EcoeliteTM, který by měl být dle vyjádření Reima plně bez PFC. Manažer firmy Reima mi v e-mailové komunikaci napsal, že veškeré jejich oblečení je plně bez PFC látek od roku 2018 a obuv je plně bez PFC látek od podzimu 2022. O doplnění do seznamu bezpečných firem (3) budou usilovat a děkuji za upozornění na tento seznam.
  • Jack Wolfskin – nález v roce 2016 (1), nově už mají oblečení a batohy bez PFAS látek (viz seznam 3). Podle zdroje 23 nepoužívají PFAS látky ve vnějších materiálech od roku 2019, jenže výjimkou byly jejich péřové bundy, kdy bylo peří ošetřováno PFAS až do roku 2023. Starší nošené kusy v bazarech, Aukru a Vinted bohužel nemusí být v pořádku. Mají materiál Texapore založený na polyuretanu, garantují, že od roku 2019 i bundy s materiálem Texapore jsou bez PFAS (zdroj 24), vyjma toho peří. V databázi bezpečných alternativ (zdroj 4) Texapore uveden není, ale celá značka Jack Wolfskin je v seznamu bezpečných firem (zdroj 3), takže jim věřím.
  • Liewood – jejich oblečení do deště (pláštěnky a deštníky), by mělo mít materiál Bionic Finish Eco a být bez PFAS (zdroj 29). 
  • Didriksons  – měli by používat materiál GALON®, což je zabudovaný polyuretan v látce. Firma není na seznamu ve zdroji 3, ale když jsem jim napsala, odpověděli, že jsou plně bez perfluorovaných látek (PCF-free) od roku 2015, mají to uvedeno v Sustainability zprávě (Zdroj 30). Zdroj 19 uvádí značku jako bezpečnou. Pozor akorát na staré nošené věci z Vinted a aukro apod. Ještě se jich dotazuji, jestli nebudou usilovat o doplnění do zdroje 3. Každopádně jsou v PFAS Movement (zdroj 36).
  • Jožánek  – mají certifikaci OEKO-TEX a nechali si softshell testovat na PFAS  a PFOA s výsledkem N. D. (not detected), zašlou to na vyžádání. Tedy jejich softshell by měl být v pořádku. Snad tyto informace dají i na web, zatím tam není ani zmínka o tom, že mají OEKO-TEX. Plánuji u nich koupit letní softshellky pro staršího syna.
  • Crawler  – mají certifikát OEKO-TEX na veškeré materiály, tedy i na softshell, viz informace na jejich stránkách: https://www.crawler-shop.cz/vyrabime-vyhradne-z-materialu-a-komponentu-s-certifikaci/). Od 1. dubna 2023 jsou veškeré PFAS látky v certifikátu OEKO-TEX už zakázané, tedy nové softshellové věci od nich budou v pořádku. Zvažuju, že u nich koupím softshellky pro syny. 
  • Dupeto  – mají OEKO TEX a zrovna nechávají své oblečení testovat na přítomnost PFAS, takže dají brzy vědět na svém eshopu výsledky. Díky certifikátu OEKO-TEX jsou nové věci od nich v pořádku (Zdroj 33). Test z roku 2022, který Dupeto zašle na vyžádání, testoval věčné chemikálie (osm látek z této kategorie a spoustu dalších nebezpečných látek) a nedetekoval je v tom testovaném softshellu.
  • Wamu  – měli by mít certifikát OEKO TEX, tedy nové věci z látek s tímto certifikátem by měly být v pořádku. (Zdroj 34 a 35). Mají certifikát Bluedesign, ale ten bohužel neznamená, že jsou výrobky bez PFAS, viz zdroj 28, je tedy potřeba se orientovat tím Oeko TeX certifikátem.
  • Rabby  – měli by mít OEKO TEX certifikát, tedy nové věci s tímto certifikátem by měly být v pořádku. Informace o certifikátu jsou vždy přímo u zboží a potvrdili mi to.
  • Šijeme srdcem – napsali mi, že šijí pouze ze softshellu s certifikátem Oeko-Tex 100, který je už od 1. dubna 2023 bez PCF látek. Co se týká jejich metráže, tak u některé mají informaci o Oeko-Tex certifikátu, u jiné ne, tedy bude jistější se vždycky zeptat, jestli je to konkrétně softshell s tím certifikátem.

U koho mám málo informací či jsou nejasnosti:

  • UNUO – sice se na webu: https://www.unuo.cz/pfc-free/ chlubí, že nemají PFAS C8, ale bohužel už nic nepíšou o stejně problematických PFAS C6, tedy perfluorovaných látkách s krátkým řetězcem, které jsou bohužel taktéž nebezpečné, ale ještě je neupravuje legislativa (více o typech PFAS ve zdroji 7). Opakovaně jsem jim psala a až z e-mailů jsem se dozvěděla, že naštěstí berou softshell s OEKO-TEX certifikátem, byť to nemají označené na eshopu (prohlášení shody je na látky a z roku 2019 a nic víc jsem nenašla). Tedy nové oblečení s certifikátem OEKO-TEX bude v pořádku (Od 1. dubna 2023 jsou veškeré PFAS látky v certifikátu OEKO-TEX už zakázané), klidně se raději ptejte, jestli je konkrétní věc, kterou chcete koupit, s tím certifikátem. Podle zdroje 31 se rozhodli od 2020 certifikáty ani prohlášení o shodě raději neuvádět, aby měli snazší administrativu. Mne třeba takové zbavení se zodpovědnosti od nákupu odrazuje, jsem raději, když výrobce nese zodpovědnost za své zboží a poctivě uvádí certifikáty, když je má.
  • By Green Cotton (Müsli by Green Cotton, Freds World) – používají GOTS bavlnu a recyklovaný polyester, o nepromokavých věcech bohužel nemají podrobné informace, je potřeba jim napsat.
  • MarMar by Copenhagen – uvádějí, že používají recyklovaný polyester se standardem OEKO-TEX 100, nemají sofshell, ale pouze "pogumované kalhoty a bundy". Nenašla jsem více informací.
  • Icebreaker – zatím nevím
  • Little Angel – česká značka, prodává softshellové kalhoty a bohužel vůbec na stránkách nemá žádné informace o PFAS a PFC látkách. Čekám na jejich vyjádření ohledně PFAS C8 i C6, měli by brzy dát informace na stránky (zatím tam nic není).
  • Icepeak – ještě nemám dost informací
  • Next Direct – nemám dost informací, napsala jsem jim, ale e-mail zůstal bez odezvy.
  • Ralph Lauren –  je v PFAS Movement, tedy zavazuje se k odklonu od PFAS. Více bohužel nevím. Péřové bundy pro syna jsem se kvůli obavě z toho, že to peří je napuštěné PFAS, raději zbavila.
  • Exani  –  ještě nemám dost informací.
  • Klimatex  – napsala jsem, nereagovali, upomínala jsem se.
  • LittleThings (Věcičky) – jednají s laboratoří, zatím nemám podrobnější informace (už jsem se upomínala). Ptala jsem se, jestli mají OEKO-TEX, ze kterého by se dalo vycházet pro nové věci, ale neodpověděli, takže asi ne.
  • Black Mountain – mají dámské softshell bundy. Telefonicky mi sdělili, že bundy šijí ze softshellu s Oeko-Tex certifikátem a mají materiál testovaný. Na stránkách o tom ale nemají žádnou zmínku, tak jim raději pište a ptejte se (doporučila jsem jim, ať informace o certifikátu u softshellu na stránky doplní).


Značky pouze s částí sortimentu bez PFAS:

  • Fjällräven – zařazen v bezpečných značkách (zdroj 3), ještě mají ale PFAS v zipech, protože je potřebují mít voděodolné a donedávna se nedaly voděodolné zipy bez PFAS sehnat. Podle zdroje 27 nepoužívají PFAS v oblečení od roku 2009 (vyjma ty zipy), ve stanech a dalších textiliích se jim podařilo vyřešit PFAS v roce 2015. V roce 2021 už se jim podařilo nahradit část zipů, aby byly bez PFAS, ale ještě ne všechny, pracují ale na tom. Jejich oblečení používá materiál Eco-shell, který by měl být bez PFAS. 
  • Mammut – nález v roce 2016 (1), nové výrobky označené štítkem PCF-Free už jsou v pořádku. Doporučuji nekupovat starší nošené v bazarech a na Vinted apod, protože může být ještě zatížené věčnými chemikáliemi. Jejich nové nepromokavé oblečení bez štítku PCF-Free nedoporučuji.
  • Vaude  – bezpečná je pouze jejich kolekce s Vaude Eco Finish (zdroj 3), další oblečení bezpečné být nemusí.
  • Columbia – oblečení označené štítkem OUTDRY™ EXTREME ECO už je v pořádku (3). Jiné nepromokavé oblečení této značky bohužel v pořádku být nemusí.
  • Polarn O. Pyret – sice používají BIONIC-FINISH® ECO, ale kromě toho i nějaké další technologie a nepodařilo se mi zjistit, jestli v nich mají PFAS C6. Raději nebrat a nebo si zjistit víc o tom, jestli mají nebo ne PFAS C6 a v čem.
  • Zajo  – aktuálně přecházejí ze softshellu s voděodpudivou úpravou DWR C6 (short chain PFAS) na bezpečný softshell s úpravou DWR C0. Chce to tedy počkat a pečlivě se dotazovat, jakou voděodpudivou úpravu má který kus a komunikovat s nimi. (Zdroj 25)
  • Patagonia  – nález v roce 2016 (1), ve zdroji 32 uvádějí, že PFAS C8 nahradili PFAS C6 (za což byli kritizování) a teprve postupně začali hledat cesty, jak mít oblečení bez PFAS úplně. Na jaře 2024 už by měli mít 96 % sortimentu bez PFAS látek. Nedoporučuji od nich brát starší věci z bazarů, Vinted apod.
  • Lindex –  z jejich zprávy o udržitelnosti (zdroj 26) vyplývá, že problematiku PFAS řeší. V seznamu bezpečných značek ale zatím nejsou. Nicméně jsou ve PFAS Movement, tedy zavázali se k odklonu od PFAS a podporují plný zákaz PFAS látek. Ještě to může znamenat, že třeba nějaké PFAS mají, ale postupně by od nich měli upouštět.  Napsala jsem jim, ve kterých výrobcích ještě PFAS mají, ale bohužel mi na e-mail nereagovali.

Problematické značky:

  • Lewro (navrženo pro Sportisimo) – nález v roce 2020 (6), žádné aktuální informace o tom, že by to řešili, tedy značce bych se vyhýbala.
  • Hannah – nález PFOA u bund z roku 2022 (2), asi degradací SFP látek. Bundám této značky bych se vyhnula, nošeným z Vinted, Aukra a bazarů určitě, novým raději taky, protože obsahují fluorované polymery s postranním řetězcem, mají stále DWR C6 (zdroj 8). Dle vyjádření firmy už někde začínají někdy používat materiál Bionic Finish Eco a taky DWR-C0, ale bohužel díky přítomnosti těch PFAS C6 je náročné vědět, jestli je konkrétní bunda bezpečná a nebo ne. Raději bych se značce vyhýbala.
  • Husky –  nález PFOA u bund z roku 2022 (2), asi degradací SFP látek. Bundám této značky bych se vyhnula, nošeným z Vinted, Aukra a bazarů určitě, novým raději taky, protože obsahují fluorované polymery s postranním řetězcem, tj PFAS C6.
  • NordBlanc – vysoké množství rizikových chemikálií u výrobků z roku 2022 (2), značce bych se vyhýbala.
  • AlpinePro – obsahovalo fluorové sloučeniny u výrobků z roku 2022 (2), značce bych se vyhýbala.
  • Loap – nález PFOA u bund z roku 2022 (2).
  • Waikiki – nález PFOA u bund z roku 2022 (2).
  • Helly Hansen – firma se dušuje, že je PCF-free a nepoužívá PFAS už několik let, bohužel se však jedná o greenwashing. PFAS C8 látky jen nahradili těmi PFAS C6 (short chain PFAS, DWR-C6), které ještě legislativně zakázané nejsou, ale rozhodně jsou problematické. Zdroj informace 20 a 22. 
  • KuGo  – výrobce je téměř nedohledatelný, chybějí informace, psala jsem distributorovi, ale nereagoval. Nedoporučuji.
  • Etirel – nic jsem nedohledala, bundy od nich jsem se raději zbavila.
     
Tak co, pomohla Vám tahle moje soukromá rešerše ve vybírání nepromokavého oblečení pro děti? Já teď nově sázím především na Lidl oblečení, něco máme, něco jsem objednala bazarové z Vinted, budu zkoušet Wheat a Mikk-line a taky nějaký softshell z Tchibo.
Můžete zkusit starou dobrou vlnu, existují vlněné bundy Disana, vlněné kalhoty a bundy Mikk-line. Až je vyzkouším, dám vědět, jestli zvládnou nějaký ten sníh a déšť.


A ano, vím, že PFAS jsou všude, z běžek se dostávají i do krásné přírody Česka (zdroj 13), z kalů z čistíren jdou do potravin... ale dle zdroje 12 se textilu se používá zhruba 50 % globálně vyrobených PFAS. Takže má rozhodně smysl zaměřit se právě na ten textil a hlavně už nic s věčnými chemikáliemi na děti nekupovat.

Jo a co s tím, co máte doma? 

Staré softshellky a bundy problematických značek? To je oříšek. Když je vyhodíte do koše a odvezou se na skládku, tak tam už zůstanou a budou se uvolňovat do prostředí, bohužel se nerozpadnou, jen se uvolní z toho oblečení a budou putovat někde dál. Jediná solidní cesta jejich likvidace je dostat je do odpadu, který jde do spalovny (zdroj 14), protože zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO) s tím jako jediné něco zmůžou. Hm, nejvyšší čas zjistit si, kam míří odpad z naší černé popelnice, zda na skládku či do spalovny... (Doplněno: tak naše černá popelnice míří do Brněnské spalovny, vyjma pár plánovaných odstávek, takže jsem ověřila, že není odstávka a ty problematické bundy dala do ní)

Já jsem ale ty hezké kousky oblečení, které mohou obsahovat PFAS ještě prodala v bazarech a na Vinted. Aktuálně totiž zatím nemáme legislativu zakazující všechny ty problematické PFAS a stále jsou značky, které vyrábějí nové a nové bundy a nepromokavé kalhoty s PFAS. Tak si říkám, že jestli nějaká nepoučená maminka prostě stejně chce koupit Alpine Pro a Hannah a Lewro oblečení a neřeší tu toxicitu, tak je asi lepší, když levně koupí nějaké nošené a využije to, co tady je. Lepší, než vytvářet poptávku po novém oblečení s PFAS. Jestli je to ekologičtější cesta a vhodnější cesta pro přírodu a pro planetu, to fakt nevím a nedokážu posoudit. Jedno je ale jisté, nám tyhle věci musí z domu a dál už budeme kupovat jen bezpečné nepromokavé oblečení. A k dalším věcem, které obsahují PFAS, tedy impregnační spreje, goratexové boty, potahy na židle a sedačky, koberce, pánvičky ... zas napíšu něco někdy příště, leccos už máme pořešené).

(Článek aktualizován 24. března 2024.)

Zdroje:

  1. 2016 - test GreenPeace https://storage.googleapis.com/planet4-international-stateless/2016/01/d9343da2-leaving-traces.pdf 
  2. Arnika test bund 2022 až 2023: https://arnika.org/o-nas/tiskove-zpravy/studie-odhalila-sokujici-mnozstvi-zakazane-latky-pfoa-v-detskych-bundach-z-evropy-ty-nejhorsi-koupite-v-cesku 
  3. Web o PFAS free výrobcích: https://www.pfasfree.org.uk/
  4. Databáze bezpečnějších alternativních nepromokavých materiálů: https://marketplace.chemsec.org/ 
  5. Informace o materiálu Bionic Finish Eco https://marketplace.chemsec.org/Alternative/BIONIC-FINISH-ECO-104
  6.  https://www.enviweb.cz/117735
  7.  Informace o typech PFAS látek: https://www.pfasfree.org.uk/about-pfas/pfas-science-the-basics
  8. Vyjádření k bundám Hannah, info o DWR C6: https://www.vitalia.cz/clanky/detske-bundy-chemikalie-vyjadreni-vyrobce
  9.  https://www.novinky.cz/clanek/zena-deti-za-nevysvetlitelnou-neplodnosti-zen-mohou-stat-tzv-vecne-chemikalie-40428283
  10. Rozhovor s vědcem s Recetoxu: https://www.recetox.muni.cz/o-nas/novinky/vecne-chemikalie-jako-tikajici-bomba-pro-budouci-generace
  11.  https://reportermagazin.cz/67370/vecne-chemikalie-nepromokave-neprilnave-a-taky-toxicke/
  12. V textilu se používá zhruba 50 % globálně vyrobených PFAS:  https://www.technickytydenik.cz/rubriky/veda-vyzkum-inovace/liberecti-vedci-zkoumaji-jak-odstranit-nesmrtelne-chemicke-latky-ze-zivotniho-prostredi_57893.html
  13. Problém PFAS u běžkařů: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/experti-volaji-po-bezfluorovych-voscich-i-u-amaterskych-bezkaru
  14. Staré oblečení s PFAS nejlépe do spalovny: https://www.ekonews.cz/musime-plosne-zakazat-vecne-chemikalie-jinak-na-to-vymreme-varuje-expert-na-chemii/
  15. Materiál Ecorepel®  https://marketplace.chemsec.org/Alternative/Ecorepel-PFC-free-water-and-mud-repellent-355
  16. Materiál miDori® evoPel https://marketplace.chemsec.org/Alternative/miDori-evoPel-state-of-the-art-durable-water-repellent-DWR--17
  17. O PFAS česky: https://arnika.org/toxicke-latky/databaze-latek/perfluorovane-a-polyfluorovane-latky-pfas
  18. O PFAS anglicky: https://www.pfasfree.org.uk/about-pfas
  19. Článek o oblečení bez PFAS v roce 2023: https://www.thefiltery.com/pfas-free-rain-jackets/
  20. Materiál Teflon EcoeliteTM https://www.pfasfree.org.uk/finish/teflon-ecoelite
  21. Článek o tom, jak se firmy posunuly od roku 2017 do 2020 ohledně PFAS a které pohořely a stále používají problematické PFAS C6 https://meta.eeb.org/2020/11/18/braving-the-elements-which-brands-are-acting-to-get-the-toxic-forever-chemicals-off-your-raincoat/
  22. Informace Helly Hansen o tom, že používají shorter chained fluorocarbon https://www.hellyhansen.co.nz/pages/manufacturing
  23. Informace o PFAS u Jack Wolfskin oblečení: https://www.galaxus.ch/en/page/jack-wolfskin-to-use-pfas-free-down-in-future-30787
  24. Informace o Texapore od Jack Wolfskin: https://www.jack-wolfskin.com/werden-auch-fuer-die-jack-wolfskin-wetterschutz-technologie-texapore-pfcs-eingesetzt.html
  25. Informace o přechodu DWR C6 na DWR C0 u značky Zajo: https://www.zajo.net/cz/blog/prechod-na-c0-dwr
  26. Lindex Sustainability Report 2022: https://about.lindex.com/files/documents/Lindex-sustainability-report-2022.pdf
  27. Informace o PFAS ve Fjällräven: https://foxtrail.fjallraven.com/articles/no-pfcs-since-2009
  28. Bluesign certifikát neznamená, že je výrobek bez PFAS, bohužel, viz: https://toxicfreefuture.org/blog/buyer-beware-rei-uses-certifications-that-allow-toxic-forever-chemicals/
  29. Informace z webu Liewood: https://www.liewood.com/pages/material-thermowear
  30. Zpráva o udržitelnosti Didriksons:  https://www.didriksons.com/en/our-responsibility
  31. Informace o certifikátech u UNUO: https://www.unuodesign.cz/blog-o-podnikani/unuacky-bloguji-o-podnikani--certifikaty-jine-pravni--malickosti/
  32. Informace o PFAS látkách v Patagonia: https://www.patagonia.com/our-footprint/pfas.html 
  33. Informace o OEKO-TEX u Dupeto: https://www.dupetoshop.cz/materialy-informace/
  34. Prohlášení o shodě u Wamu: https://www.wamu.cz/prohlaseni-o-shode/
  35. Informace o certifikátu OEKO-TEX u Wamu: https://www.wamu.cz/proc-wamu/
  36. Členové PFAS Movement:  https://chemsec.org/pfas/#members-of-pfas-movement

Share:

0 comments