Ekologie bot z druhé ruky

Nošené oblečení a využívání oblečení z druhé ruky je teď, naštěstí, v kurzu. Tento super trend je ekologický a šetří peněženku a já jsem z nakupování z Vinted a bazarů oblečení opravdu nadšená. Složitější je však problematika u dětských (i dospělých) bot. Když jsem viděla, jak se mi doma kupí nošené dětské boty, ze kterých dítě vyrostlo už po pár měsících, mnohokrát mne napadlo, že je přece můžu dát dál někomu, kdo je ještě použije. A při nákupu nových bot pro syny a těch vysokých cenách už mne kolikrát napadlo, že bych mohla ušetřit nákupem nošených botiček.

Dětem rostou nohy jako z vody... za botičky padne pak skoro půlka výplaty.

Jenže přesně před tímto přece všichni odborníci na nohy varují... v hlavě mi blikalo poplašné světýlko, že bych dítěti zničila nohu, kdybych mu dala botičky z druhé ruky. To pak ekologie ale dostává pěkně na frak a naše peněženka taky, a tak jsem si udělala malou rešerši, jak že to s tou ekologií bot z druhé ruky vlastně je. Vypadá to, že je diametrálně odlišný přístup v případě konvenční klasické obuvi a v případě barefoot obuvi.

Klasické konvenční boty

Konvenční vyměkčené a tvarované boty se opravdu nemají mezi dětmi dědit a předávat. Jaroslava Šnederflerová, fyzioterapeutka se zaměřením na děti, v rozhovoru ve zdroji 1 rozhodně nedoporučuje nošení bot po jiném dítěti. Dítě si klasickou botu "vyšlápne" podle sebe, mohou tam být určité asymetrie. Ve zdroji 2 upozorňují, že dítě v nošených botách získá vady nášlapu a odrazu od jiného dítěte. Zdroj 3 spojuje obnošené klasické boty se vznikem ploché nohy a halluxy. Je to ale jeden z článků prodejců obuvi a k těm jsem skeptická. Pro prodejce bot je přece nevýhodné, aby maminky kupovaly boty z druhé ruky namísto nových a přicházejí o zisky, tedy k vyjádření prodejců obuvi jsem obezřetná a obávám se, že jsou jednostranné.

Zdroj 5 opět u klasické konvenční obuvi varuje před nošením z druhé ruky a když už, tak upozorňuje na nutnost kontroly obnošení a vyšlápnutí kvůli riziku vbočených kotníků.

Barefoot boty

Diametrálně odlišná je situace u tzv. barefoot obuvi. Tyto boty se vyznačují tenkou podrážkou, kde vlastně není co vyšlapat a zchodit. Je to ideální kandidát na dědění obuvi a nakupování bot z druhé ruky a tedy i ideální kandidát na skvěle ekologické boty, které mají životnost delší než jen čtyři měsíce. 

Fyzioterapeutka Mgr. Petra Haviarová ve zdroji 6  vysvětluje z ordinace, že, cituji,  "Dobře padnoucí bazarová bota je pro nohu lepší varianta, než špatně padnoucí nová bota, nebo bota, ze které již dítě vyrostlo…". Nošení bot z druhé ruky s klidem schvaluje i prof. Filip Burget z Univerzity Karlovy v rozhovoru pro Naboso ve zdroji 7. Ve videu někdy kolem 25. minuty hovoří o tom, že v barefoot botě se nemá co deformovat a prošlápnout a je to opravdu vhodný kandidát na dědění mezi dětmi. Nicméně, stejně jako jiní odborníci, upozorňuje na jednu zásadní věc: sourozenci obvykle nemají stejné typy nohou. Tedy nedá se spolehnout na to, že mladší sourozenec odnosí boty po tom starším. Pochopila jsem to tak, že je spíše potřeba nabízet boty v barefoot bazarech, bazarových skupinách na Facebooku, místních swapech a nebo na Vinted a hledat pro každé dítě značku a typ obuvi podle jeho nohy (úzká/široká pata, úzké/široké chodidlo, nízký/vysoký nárt, typ "ploutvička", dominantní palec apod.). Klidně nošenou, ale hlavně podle jeho konkrétního typu nohy. A že těch typů je, viz přehled ve zdroji 9.

Hezký zdrojovaný článek k tématu je i od jedné blogující maminky ve zdroji 8. Prostě barefoot boty se často nosí z druhé ruky a neriskujete zdraví dětí, právě naopak v té barefoot obuvi je větší pravděpodobnost, že ke zdraví jejich nohou přispějete. Není třeba se toho bát. Já už se barefoot bot nebojím (viz můj douhatánský článek o mých problémech s nohama:  https://ekomadam.blogspot.com/2024/03/pohadka-o-tom-jak-jsem-si-konecne.html) a tak jsem kompletně obula do barefoot obuvi i své dva syny. Přešli jsme tak ze škodlivých GoreTexových standardních bot na bezpečné boty bez věčných chemikálií. Finančně nám hodně pomohla i jedna z babiček, přecejen barefoot boty nejsou levné, zvlášť ty široké, které potřebuji pro mladšího syna kvůli jeho typu nohy. 

Schválně jsem vám níže vyfotila, kolik bot v jedné velikosti obvykle v dnešní době potřebuje maminka koupit. To máte zimní na leden a únor, pak dítě potřebuje do školky nepromokavé celoroční, ve kterých mu nebude zima. A jedny náhradní na zahradu, kde vám nevadí, že je dítě totálně zničí a okope (a jsou náhradní pro případ, že se hlavní boty celé namočí a musíte je nechat uschnout... dítě má v čem chodit). Pak nějaké naslušno do restaurací a k doktorce, nějaké bačkůrky do školky a taky boty na parkourový kroužek, které nezašpiní tělocvičnu čárami a budou jen na ten sport. A pak jarní boty (do školky a nějaké starší na zničení na zahradu), ve kterých se dítěti nebude pařit noha a nějaké sandálky na léto a boty na pláž či do vody a gumáky do kaluží. (A to nemluvím o tom, že dítě přijde a nutně ještě chce nějaké "zlaté" a "s červenými proužky", že... a to mám kluka a ne holčičku, která potřebuje i líbivé balerínky). Najednou kupuju 12 párů bot a ani nemrknu. Kde mají na tohle rodiče brát peníze? Dřív jsme kupovali standardní boty a vždy nové a některé stály kolem 2 tisíc korun a byly po sezoně na vyhození (vyšlapané a ochozené a okopané, protože standardní obuv je těžkopádná a těžká a dítě s ní mnohem častěji zakopává a škruntá apod. a nikdo si je nekoupí, protože nošená standardní obuv se nedporučuje). Bylo to třeba až 15 tisíc za jednu velikost bot na jednu sezonu (cca půl roku). Nedivím se, že jsou maminky, které kupovaly nové botičky z Aliexpresu (před tím výslovně varuji, takové boty obsahují toxické látky a riskujete zdraví dítěte, o ekologii výroby ani nemluvě), aby ušetřily.

Boty pro mladšího syna ve velikosti 30. Gumáky a letní jsem zapomněla vyfotit.

Barefoot boty pro děti nás tolik finančně nezatíží. Boty z druhé ruky na zahradu jsem koupila za 300 Kč (už lepené), boty na slušno nošené, ale stále velmi krásné za 900 Kč (původní cena nových je 1800 Kč) a půjdou krásně prodat minimálně za 700 Kč znovu. Papučky byly za 200 Kč a chozením v čistém prostředí školky se moc nezničí. Jen u botek do tělocvičny (1700 Kč ve slevách) se pravděpodobně protrhne síťovina a prodat půjdou, ale za minimum, ale syn je moc chtěl. I tak znatelně ušetřím a mám hrozně dobrý pocit, že ty boty ještě poslouží a využijí se vícekrát. Je to ekologické i ekonomické a ještě k tomu podporuji zdravou chůzi dětí. Maminky, které opravdu nemají peníze nazbyt, si odkoupí za nízkou částku i botu s odtrhnutým zipem či dírkou v síťovině a samy si to opraví a jejich děti mají v čem chodit. Boty z druhé ruky kupuji hlavně na platformě Vinted. Mám tam ověřený účet, nakupuji jen a pouze přes tlačítko a dávám si pozor na všechny podvodné nestandardní praktiky. Mám nastavený filtr na typ bot, který synům sedí a sleduji každý den, jestli nepřibyla nová bota za dobrou cenu, kterou bych koupila do zásoby. Před nákupem bot, které se obvykle impregnují, se raději ptám původní majitelky, jestli a čím je impregnovala – boty impregnované přípravky s PFAS látkami už nekupuji (viz můj příspěvek https://ekomadam.blogspot.com/2024/03/nepromokave-boty-bez-pfas-latek-jejich.html).

Sláva nakupování barefoot botek z druhé ruky!


Zdroje:

  1. Rozhovor se dvěma fyzioterapeutkami: Dětské nožky! Co se rodiče chtějí zeptat a nemají koho?  https://vladanabotlikova.cz/detske-nozky-co-se-rodice-chteji-zeptat-a-nemaji-koho/
  2. Článek o kritériu výběru bot: https://fyzioklinika.cz/poradna/clanky-o-zdravi/51-vite-podle-jakych-kriterii-vybirat-boty-pro-deti
  3. Článek prodejce bot o vhodnosti obnošených bot pro děti: https://www.bosonozka.cz/deti-a-barefoot/obnosene-boty/
  4. Odpověď v poradně Modrého koníku: https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/poradna-zdraveho-obouvani/barefoot-boty-z-druhe-ruky-je-pravda-ze-se-stelka-nevyslape-muzu-je-nechat-i-pro-druhe-dite/
  5. Podcast obouvání u dětí s praktickou lékařkou Dominikou Machovou: https://www.pediatrienavlastnikuzi.cz/epizody/def7e413-6040-4ace-8794-52ec5a95d377
  6. Text fyzioterapeutky Mgr. Petry Haviarové : https://www.facebook.com/fyzio.haviarova/posts/pfbid0HuG9V3oCpvM41VE9rmJ3gZHg4Wun5juDLT6HVa2n2GjFXYgQRmDfTErWeHAaj6QJl
  7. Rozhovor s Filipem Burgetem pro Naboso, pouze na platformě Facebook: https://www.facebook.com/watch/live/?v=274533240453937&ref=watch_permalink
  8. Článek maminky Kristýny Tipovské, ozdrojovaný: https://vmestskedzungli.cz/barefoot-vyber-boticek/
  9. Typy chodidel na webu Little Shoes: https://www.littleshoes.cz/barefoot-akademie/typy-chodidel/

Share:

0 comments